duminică, 15 februarie 2009

Relativitatea timpului

De o bucată de vreme, se tot vehiculează aiureli despre "sfîrşitul lumii", plasat fix în anul 2012, luna decembrie, ziua 21. Ora nu o ştim încă, pentru că nu ştim după ce fus orar s-a stabilit acest important moment. Nu ştim nici dacă îl vom sărbători cu artificii, lumînări, şampanie sau prin beciuri şi adăposturi anti-aeriene sau anti-atomice...
Ca "argument suprem" se invocă "scurtarea timpului". Cu o pseudo-explicație... pseudo-ştiinţifică. Cică frecvenţele atomilor s-au accelerat, timpul fizic s-a diminuat, rotaţiile pamîntului au prins viteză, ziua s-a scurtat de la 24 de ore la 16 şi alte asemenea aiureli. Idioţii preiau şi răspîndesc cu disperare şi mîndrie masochistică aceste argumente, bucuroşi că au ocazia să fie în centrul atenţiei, măcar pentru următorii 4 - 3 ani...
Sigur, speculaţia se bazează pe o realitate ...subiectivă! Cu toţii simţim, din ce în ce mai acut această "scurtare a timpului". Vi se pare că mă contrazic? Mda, posibil. Dar vreau să-mi continui argumentaţia. Speculaţia, dacă vreţi. Că doar nu sînt singurul care speculează pe planeta asta. Dar cu certitudine sînt cel mai prostu' satului!
Aşadar, împuţinarea timpului nu este reală. Timpul de fapt, nici măcar nu există în plan fizic. Este o convenţie a filosofilor şi a oamenilor de ştiinţă. Un reper, un mod de a ordona şi ierarhiza toate cele omeneşti. Natura, viaţa, cosmosul... îşi urmează cursul fără să ţină seama de timp. Aşadar, timpul acesta este important numai pentru o anumită parte a omenirii.
Şi de unde vine "scurtarea", (totuşi) observabilă în ultimul... timp? Este vorba de percepţia psihologică. Omul este asaltat de tot felul de stimuli, care îi pun la grea încercare capacitatea de procesare a informaţiilor multi... multiple, într-o societate tot mai urbanizată, tehnologizată... alienată. Puneţi pe un amărît de calculator 484, pentium 1 etc., un joc de ultimă generaţie. Va claca, se va bloca sau cel puţin îşi va încetini, cumplit de mult, funcţiile. Aşa şi omul. La un moment dat, tot bombardamentul informaţional extern (televiziune, în general mass media tot mai agresivă, computere, serviciul tot mai complex, ritmul de viaţă tot mai trepidant) duce la ocuparea, fără drept de apel, a întregului timp, pe care omul de acum nici măcar 100 de ani, îl mai putea folosi pentru sedimentare, clarificare, limpezirea creierului. Să nu uităm de bombardamentul informaţional intern! Alimentaţia artificială şi tot mai procesată, invazia chimiei în tot ce bagă omul pe gură (solide, lichide, gazoase) nu face decît să supra-solicite bietul "procesor uman", oricît ar fi el de evoluat faţă de al celorlalte specii vii de pe Terra.
Şi-atunci, cum să nu percem timpul ca insuficient? Cum să nu-i credem pe apostolii apocalipsei, cînd ne vin cu minciunile lor îmbrăcate în "ambalaj ştiinţificos"? Îi credem, pentru că nu sînt altceva decît un nou stres-şoc, venit în mod organizat, pe mai multe canale, inclusiv oficiale. Dar nu vă temeţi! "Sfîrşitul lumii" tot vine... ba în 1999, ba în 2000... ba nu în 2001, ba stai că Nostradamus a zis în 2003 sau mai sigur în 2012 că a zis şi Nostradamus şi Rasputin. Şi o mai zice şi Mama Omida. Şi dacă şi savanţii ăia culţi şi deştepţi o spun, aşa la marele fix, cu dată, oră... nu avem încotro decît să ne conformăm.
I wish you a happy new appocalipsaahahaa!

5 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte tare ! Iti impartasesc 100% opinia. Masinile de calcul nu mai pot si dau vina pe priza. Uite eu locuiesc intr-un oras mai mic si vreau sa spun ca timpul aici nu s-a comprimat, ceasul meu de perete merge la fel si nici nu a pierdut 8 ore de 26 de ani de cand il am.
Sincer ma bucur ca mai exista si oameni cu minte in lumea asta ! :)

marstef spunea...

Multumesc pentru coment. Te invit sa citesti si alte pareri de pe blog, de pe sait... Citeste, critica ...da mai departe... Toate cele bune!

Anonim spunea...

Ai avea dreptate, daca nu am avea cu totii senzatia ca aceleasi activitati se fac acum cu o cheltuiala mai mare de timp (intr-o durata mai mare). Oare ceasul din perete al lui jdgff(etc.) nu este supus acelorasi legi ale fizicii clasice si ale fizicii cuantice? Observatorul ar observa modificarea obiectului observat? Ce sanse sunt ca jdgff... sa fie asemeni soricelului care nu-si constientizeaza situatia alergarii prin labirint?

marstef spunea...

Da dragă "Anonim", ai dreptate! Toţi avem dreptate... Dar hai să lăsăm fizica cuantică şi să mergem pe logica primară, ordinară. Reperele pentru măsurarea (observarea dacă vrei, a) timpului sînt cele dintotdeauna: răsăritul soarelui, apusul, cît durează între momentul răsăritului şi al apusului şi invers. Etc., etc... Acuma nu o să mă apuc să caut argumente ştiinţificoase, aiurea şi degeaba, cîtă vreme NU eu şi nici altcineva, filozof, fizician cuantic sau ce vrei tu, deci nimeni dintre noi nu poate controla rotaţia pămîntului (care, după cum ştim - DACĂ ŞTIM! - dă senzaţia de răsărit, apus etc.) Şi dacă toate aceste fleacuri astronomice sînt aceleaşi de milioane de ani şi sînt măsurate cu instrumentele în acelaşi mod şi dau aceleaşi rezultate... atunci scuză-mă dar argumentele de genul "fizică cuantică" sînt o mare gogoaşă numai bună de servit la fraieri şi proşti, semidocţi sau chiar inculţi dispuşi să pună botul la orice căcat cald, frumos ambalat.
Gîndeşte-te numai la faptul că pămîntul s-ar opri pentru un singur minut, sau şi-ar accelera viteza numai cu 10 km/h. Ce de ţunami, ce de cutremure, ce oceane vărsate peste uscat, ce tulburări ale gravitaţiei, ce haos... Adevărat sfîrşit al lumii. Hai să mai studiem fizica primară, aia din clasa a VII-a, să mai citim cîte ceva din chimie, geografie, astronomie, matematică... şi dacă ne-am alfabetizat suficient şi am acumulat suficiente informaţii, am putea să mai punem botul şi la argumente din zona fizicii cuantice. Nu ai cum să-ţi vinzi căruţa şi să-ţi cumperi elicopter, şi să cari fier vechi cu el, aşaaa fără să faci măcar un curs la seral.

Anonim spunea...

"De acum, cand ni se pare ca timpul s-a scurtat..." - spuneau Sf. apostoli la inceputul erei crestine. Si acea perioada nu cred ca poate fi invinuita de suprabombardare informationala. In plus, in apocalipsa scrie despre faptul ca in zilele din urma Dumnezeu va scurta ziua astfel incat o zi va trece cum trecea altadata o ora si asta pt ca dreptii sa nu sufere prea mult in acele zile cumplite. Deci nu e vorba doar de graba noastra zilnica si multiplicarea preocuparilor, ci si de un adevar constatat de noi toti si certiticat de stiinta si religie in aceeasi masura. Concluzia logica... zilele chiar s-au scurtat...