duminică, 6 februarie 2011

Amenda: două electro-şocuri şi puncte de penalizare

Se observă o tot mai mare diluare a autorităţii legii si o tot mai mare scădere a respectului faţă de „organele de ordine”. Poliţişti implicaţi în tot felul de scandaluri de corupţie (şi de tot felul) nu mai pot genera o imagine bună. Nu poţi să impui nimic cu nişte indivizi văzuţi ca nişte şmecheri în uniformă.

De aici, accidente, crime, violuri, ultraje, lipsă de respect, anihilare totală a bunului simţ etc., etc. Degeaba trag unii în ţigani, că ar fi ei vinovaţi de imaginea noastră proastă. Ar trebui să ne mai privim şi noi în oglindă, uneori. Poate avem o vină. Fie că facem fie ca NU facem ceea ce ar trebui. Într-una din postările mele mai vechi, am spus cam ce şi cum văd eu în recuperarea către societate a unor indivizi ajunşi la mîna legii. Cum s-ar spune, la dispoziţia specialiştilor angajaţi de societate cu asemenea treburi. La mîna celor investiţi (de noi, societatea!) cu puteri în menţinerea ordinii şi rînduielilor sociale. Se pare că un cocalar este fix de neatins prin mijloacele inutile şi chiar penibile de genul „amendă de la 200 la 700 lei şi două puncte penalizare”. Ăştia sunt banii lui de ţigări pe o seară. Cu ce l-am pus la punct? Cu absolut nimic. Ba încă, i-am arătat în acest fel cum poate sfida autoritatea şi i-am oferit preţul distracţiei cu legea şi oamenii ei de paie. Nici măcar nu simte că a încălcat ceva, o restricţie cît de mică. Pur-şi-simplu nu sesizează că a clătinat ceva, că a deranjat. I se pare că e una din şpăgile normale care trebuie date. Vrei o votcă? Plăteşti! Vrei să mergi cu viteză cu maşina ta de şmecher, pe acolo unde este vreo şcoală? Plăteşti, care-i problema? Ai spart nişte mese, sticle, geamuri într-o cîrciumă? Cît costă, şefu’? Şi viaţa merge mai departe… De aici, la un moment dat, din indiferent ce cauză moare un om? Da’ care-i tarifu’? Totul se cumpără, nu-i aşa? Viaţa unui „fraier”, un ultraj, respectul sau frica unui om sau a unei comunităţi, o regulă sau chiar o lege întreagă.

Ce-ar fi dacă fiecare poliţist ar avea în dotare cîte un electroşoc în loc de chitanţier? Ai auzi atunci fraze de genul: „Stimate conducător auto, aţi depăşit viteza legală cu 80 km/h iar amenda este de două şocuri pe loc şi două puncte penalizare”. Sau „pentru provocarea scandalului în public aveţi de plătit o amendă de 200 de lei în 48 de ore şi 4 electroşocuri pe loc, semnaţi aici şi întindeţi mîna vă rog!” Hm? Cum ar fi?

Poate că dacă s-ar face mai des razii prin zona şcolilor şi s-ar aplica astfel de pedepse pentru toţi chiuilangii şi micii beţivani prinşi la băut în loc de învăţat poate că bunul simţ s-ar putea cumva reinstaura în zdrenţuita noastră ţărişoară. De acord, bătaia este traumatizantă şi este interzisă. Poate deforma oase, poate cauza unele handicapuri, ochi scoşi etc. Dar o corecţie fizică de acest gen, nu lasă urme, nu dăunează chiar dacă duce la scurte leşinuri sau blocaje ale unui muşchi. Este foarte neplăcut să încasezi un electroşoc. Şi te face să ţii minte, drakului, odată pentru totdeauna că ceea ce ai făcut nu-i normal, e imoral sau ilegal. La fel ca la animale. Cu cît le încasezi de mic, cu atît le ţii mai bine minte. În rest, fiecare cu cartierul lui, cu turnuleţe sau nu, cu ce muzică ascultă fiecare, cu ce maşini şmechere se afişează sau nu… cu cîtă valoare crede că are. Dar să nu ajungem la ultraje, violuri, crime sau alte alea.

Cultura poate fi foaaaarte permisivă. Poate accepta, tolera sau ignora orice, cîtă vreme civilizaţia nu are de suferit. Am zis!

Niciun comentariu: