joi, 1 octombrie 2009

Vene şi venerice

Chiar dacă nu mai este de actualitate (a fost o bombiţă aruncată poporului înainte de criza guvernamentală) subiectul despre legalizarea drogurilor uşoare şi a prostituţiei mi-a trezit cheful de argumentat. Să încep cu prostituţia. Revoluţia din '89 ne-a adus la momentul de dinainte de revoluţia din '44, cînd "fetiţele" erau cît se poate de legale. Cu alte cuvinte, ni s-a spus că este o "Revoluţie de intrare a României pn zona economiei de piaţă" şi că, de fapt, nu era nici o problemă cu ideologia, cu credinţele oamenilor, pentru că - nu-i aşa?- s-a intrat într-o eră total permisivă, liberă, lipsită de constrîngeri etc., etc.
Dacă este o economie de piaţă, atunci singurul SUPREM argument al uneia sau alteia dintre deciziile guvernanţilor este cel dictat de PIAŢĂ! Avem o singură piaţă, o singură democraţie (aici mă refer la concept, la categorie şi nu la ...complexitatea pieţei!), aşadar nu prea au ce căuta alte argumente. Am mai spus-o: ne-au băgat pe gît homosexualitatea, prin dezincriminare şi chiar încurajarea "recunoaşterii diferenţei" dar au uitat să ne dea şi normalitatea. Sînt peste 15 culte religioase care funcţionează legal în România. Sute de curente filosofice, cluburi de orice, partide etc. Dar toate acestea la un loc, abia dacă ar putea avea un cuvînt de spus în nuanţarea pieţei. Aşa cum nu poţi amesteca apa cu uleiul, nu poţi amesteca argumente din religie cu cele ale pieţei. Religiile îşi au "piaţa" lor, partidele la fel iar prostituţia îşi are, de milioane de ani, regulile ei. Există cerere? Există ofertă? Şi-atunci? Cine mama-drakului are de suferit dacă unul se întîlneşte cu una? Cine are ceva de comentat dacă aceştia sînt "luaţi cu acte" şi ea îi oferă sex contra toată viaţa şi veniturile şi averea lui sau daca se întîlnesc pentru doar 15 minute pentru o singură partidă şi o singură chenzină? Pe unii îi doare capul de la propria lor prostie şi caută motive externe pentru a-şi justifica neadaptarea la actualitate şi societate. Şi pun mîna pe steaguri şi pancarte şi militează pentru/contra avort, legalizarea nu-ştiu-cui-contra-nu-ştiu-ce. Dar nu văd firescul, piaţa, naturalul, viaţa, care evoluează după alte reguli decît cele planificate de unii sau alţii. Mai limitaţi unii decît alţii...
Droguri uşoare: adică acelea care se pot bea, inhala, pipăi, mirosi etc. Sînt acele derivate din natură. Provoacă o stare de bine, de euforie, de excitaţie etc. Poate fi aproape orice plantă. Diferit preparată, combinată, poate da felurite efecte. Poţi interzice plantelor să crească, animalelor să trăiască? Nu, nu poţi. Desigur, poţi distruge natura, poţi recurge la genocid, speciocid sau alte ...ciduri. Se duce o campanie incredibilă împotriva fumatului (şi să mor io dacă am auzit de vreun decedat din cauză că făptuitorul era sub influenţa... fumatului de tutun). Alcoolul este promovat cu insistenţă, se face reclamă. Se fac tot felul de concursuri, la banchetele şcolare se bea de se stinge... Nu e zi în care să nu existe cel puţin un accident mortal cu aceeaşi cauză - alcoolul. Iar această substanţă băută, provoacă euforie, dependenţă, excitaţie etc., adică la fel ca un oricare drog. Sînt mii de ciuperci, flori ornamentale şi banale plante-buruieni la îndemîna oricui. Internetul şi bibliotecile publice gem de informaţie referitoare la efectele halucinogene ale acestora în diferite combinaţii. Le interzicem pe toate? Sau ne vedem naibii de treabă şi încercăm să întărim niţel sistemul de învăţămînt, familia, societatea etc., pentru a preveni, pentru a forma caractere şi OAMENI, nu "limbricii" care ies acum de pe băncile şcolilor. Fabrica de momîi (şcoala!) este incredibil de "eficientă". Degeaba dăm legi pentru interzicerea/permiterea uneia sau alteia dintre chestiile astea (drog, alcool, tutun etc.). Degeaba! Viaţa are nişte reguli ale ei. Piaţa este - şi ea - independentă de legile unui amărît de guvern, vremelnic pînă la efemer.
Să revin la droguri: fratee! Ce-au drogurile uşoare în comun cu seringile distribuite gratuit? Ce se bagă în venă, ăla nu mai este drog uşor, chiar dacă e ceai de muşeţel! Asta ca să nu zică unii că aş fi vreun drogat bucuros că se dă la liber, afumătura. Sînt trist că s-a ajuns aici. Dar măcar aşa se poate anihila "efectul prohibiţiei" cea generatoare de crime şi de mafii. Să nu uităm că, deşi alcoolul şi tutunul sînt 100% legale, se face totuşi trafic cu acestea. Aşa că şi cu drogurile-uşoare-legale se va face trafic. Dar măcar va exista un motiv pentru justiţie să aplice legea la maxim. Mă rog, în cazul României, să poată ridica taxa la şpagă.
Săracu' Burebista! Cînd te gîndeşti că a dat foc la viţa-de-vie ca dacii lui să nu se mai "drogheze"... şi acum vinul şi berea sînt - din punct de vedere legal - "banale alimente"...

3 comentarii:

saphyre_blue@yahoo.com spunea...

...sunt tari unde sunt legale si "prafurile" si "doamnele de companie" dar astea sunt tari ceva mai civilizate, care au inteles ca ce nu poti sa "invingi", trebuie sa legalizezi, mai ales ca este un venit consistent pentru stat...si fie ca vrem, fie ca nu vrem, cele doua probleme (sex&praf) exista...si uite la a 3-a problema, Burebista a ars toata vita de vie, dar ce folos, k a lasat cinepa, banala cinepa, care in cantitati mari(fumata) da stari de bine, de vis si altele si se stie ca dacii erau consumatori si amatori de asa ceva.(fumul de cinepa are un puternic efect asupra sistemului nervos si nu este vorba de cinepa indiana, ci de cinepa care se cultiva in gradina...si tot nu a mers fara vita de vie au plantat-o la loc si povestea merge la infinit...
Asa ca cine are urechi de auzit sa auda si ochii de vazut sa vada!
P.S. ai stofa buna, pune mina si scrie!

zoritza spunea...

Odata cu legalizarea drogurilor,chiar si a celor usoare,numarul consumatorilor ar creste, fiind mai usor de procurat si deci ar putea fi o panta alunecoasa catre drogurile "grele".
Iar in ce priveste legalizarea prostitutiei,nu ar face decit aceasta sa infloreasca,si cum noua romanilor ne place sa ocolim taxele ,impozitele,putine prostituate s-ar inregistra legal.

marstef spunea...

Dragă "Safir Albastru", mulţumesc pentru comentariu. Aşa cum am spus, ceea ce este natural (lăsat de Dumnezeu să crească liber) este - din start - legal. Cel puţin în faţa Domnului. Şi-apoi, ce legi putem da noi, oamenii ăştia infimi, ca să poată contrazice Legea? Desigur, ceea ce este prelucrat sintetic, deja se îndepărtează de natură. Şi nu cred că ar mai trebui permis. Mac = opiu... să zicem. Dar de la opiu = morfina şi morfina = heroină este deja periculos. La fel struguri = vin, hamei = bere este în limite. Dar de la fructe/cereale = alcool este deja puţin cam departe de natură. Se şi vede în efectele devastatoare asupra sănătăţii, discernămîntului, a numărului de morţi/răniţi/distrugeri lăsate în urma consumului...

Dragă Zoriţa! Eu zic că în spiritul democraţiei şi a libertăţilor personale, este necesar să lăsăm oamenilor nişte portiţe de descărcare, de protest, de refugiu. Dacă totuşi nişte dezechilibraţi nu ştiu care este limita, să fie ei limitaţi. Încuiaţi, ascunşi de tentaţii. Pentru că libertatea presupune şi discernămînt. Nu ai una, nu o ai nici pe cealaltă. Faţa şi reversul oricărei monede. Şi cît priveşte faptul că plătim sau nu impozitele, nu e treaba Statului vremelnic (beneficiarul direct al impozitelor) să limiteze sau să blocheze drepturi fundamentale ce ţin de libertate şi democraţie, piaţă liberă etc. Pentru că, în fond, despre asta vorbim de la "Revoluţie" încoace... Altminteri, de ce l-am mai împuşcat pe Ceauşescu?