miercuri, 14 aprilie 2010

Condoleanţe poporului Polonez

La o aşa tragedie, nu poţi să nu te îngrijorezi. Te cutremuri. Sigur, nu este o "tragedie mondială", să fim serioşi! Dar este, într-adevăr, o foarte mare tragedie. În fond, latura umană contează. Nu faptul că acei oameni, întîmplător aveau nişte funcţii în Stat. Noi ca oameni, avem tendinţa să analizăm calitativ şi nu cantitativ. Sau invers?! O catastrofă în care au dispărut circa 100 de oameni ne trezeşte interesul, ne îngrozeşte. La Baloteşti, în 1995, au murit 61 de oameni. O tragedie, cu doar 20-30 de oameni mai puţini decît la Smolensk. Da, dar la 27 martie 1977, cînd s-au ciocnit doua Boeinguri, pe un aeroport din Tenerife, au murit 538 de oameni. Asta tragedie!
Oricum, chiar dacă a fost "doar" un accident, nu cred că sînt prea mulţi pe lumea asta care să accepte chestia asta, aşaa... pur-şi-simplu. Hai dom'le, nici un atentat? Nici un complot, acolo?
Prin anii '94 scriam într-un ziar local că, este foarte posibil ca epidemia de "avioane-arătoare" să poată fi provocată de la distanţă. Oricine interesat, ar fi putut insera în materialul "strategic" al avionului un sistem "telecomandabil" cu efect distructiv. Explicam eu că un banal pescar cu o undiţă de vreo 3-4 metri ar fi putut tele-transmite un impuls către avionul din zonă pentru a-l determina să înceapă arăturile de sezon. Atunci, pînă ce nu am început să cumpărăm în draci avioane, de la toţi de pretudindeni, nu s-a oprit infecţia ce a cuprins aviaţia noastră naţională.
Nu mă gîndesc la ceva atît de banal ca un interes comercial-aviatic. Parcă aş înclina să ridic o geană cu gîndul la testamentul ţarului Petru-cel-Mare. Şi de aici încolo, parcă nimic nu mi-ar mai tihni. Nici cutremurul din China, nici violurile de la ora 17, nici sticla cu report de la OTV, nici...
Aşa-i că le fierb creierii unora, acu' înainte de "sfîrşitul lumii" din 2012? Motive, argumente, qestii... Condoleanţe familiilor polonezilor. Poporului polonez, parcă e prea mult.

Niciun comentariu: