luni, 8 martie 2010

Pensetă pentru pensie

În ultima perioadă (de profundă criză, desigur) s-au luat în discuţie toate variantele de economisire a tot felul de chestii, impozitare a altor tot felul de chestii şi chestiuţe. Una dintre categoriile ...hmmm, dureroase pentru societate, este PENSIA. Au apărut tot felul de variante şi tot felul de sugestii, programe politice bla, bla, bla. Uite că propun şi eu un sistem, al meu şi numai al meu (pentru că în vecii vecilor nu va fi băgat în seamă un asemenea plan). Eu zic, totuşi, că este un sistem serios şi ar fi o alternativă coerentă pentru generaţiile de acum şi pentru cele viitoare. În primul rînd, aş adăuga la ceea ce defineşte cuvîntul "pensie", toate tipurile de ajutoare, alocaţii şi ce alte finanţări mai face Statul către persoane şi personalităţi fizice.
Pentru a evita întrebarea: băi, dar de unde finanţare? Ca şi pînă acum! Dar am adăugat motivaţia de a munci/contribui la un sistem unic şi solid, previzibil. Am adăugat fairplay-ul necesar categoriilor defavorizate. Şi ei sînt ai noştrii, asta este! Pe de altă parte, cei care deja obţin un anumit grad de pensie şi încă mai lucrează, vor primi scutiri de impozite şi stimulente, care să compenseze cu corectitudine, atît pentru persoană - alternativa la zacerea inutilă - cît şi pentru Stat - diminuarea unui efort de finanţare exclusivă.
Aşadar: în cazul că s-ar institui cîteva categorii FIXE de pensii în care să se încadreze tot felul de categorii sociale, s-ar elimina inechităţile dintre aceleaşi categorii de pensionaţi, cît şi între pensionarii actuali şi cei "cu vechime"; simplifică toate raportările oficiale, toate calculele şi permit oamenilor - nu doar pensionarilor, ci şi celor ce de-acum vor intra în cîmpul muncii - să-şi "construiască" tipul de pensie, care îi poate satisface nevoile sau pretenţiile. Se pot stabili cîteva categorii (exemplific pentru - să zicem - maxim 10 categorii posibile):
1. "Pensia tip 1", minimă, de supravieţuire, egală cu un procent precalculat din salariul minim pe economie. O sumă calculată să asigure minimul de supravieţuire. În această categorie vor intra alocaţiile, pensiile de urmaş, de handicap, persoanele cu vechime insuficientă, pensionarii agricoli, plasamente, asiguraţii social etc. Această sumă ar fi o "valoare unică pe economie" la care să se raporteze şi ajutoarele de şomaj, de integrare profesională etc., fixă pentru toate categoriile de beneficiari.
2. "Pensia tip 2" va fi acordată acelora care deja au un minim de vechime, pensiile de boală sau de handicap sever (handicap plus însoţitor) etc., fiind egală cu salariul minim net pe economie.
3. "Pensia tip 3" va fi acordată celor care au vechime dar nu au vîrsta sau invers; celor care au desfăşurat "munci uşoare", la domiciliu, cei care au avut contribuţii mici la fondul de pensii, cei care ies la cerere din şomaj, cei care au beneficiat de sume compensatorii mari la ieşirea în şomaj (sau la alegere, la ieşirea la pensie)...
4. "Pensia tip 4" va fi a celor care au contribuit o perioadă suficientă la fondul de pensii, au vechime şi vîrstă şi/sau - indiferent de salariul avut - provin din "grupa a III-a" de muncă. Aceasta va fi pensia medie, cea mai întîlnită, pensia normală.
5. şi 6. Idem ca la Pensia de tip 4, dar adaptată celor care au lucrat în grupa a II-a de muncă, respectiv - grupa I. Apoi, "Pensia tip 7" va fi a celor care au avut supliment de vechime (30, 40 de ani pentru grupa I, de exemplu), au avut salarii mari şi deci, au avut contribuţii mari la fondul de pensii. Aici poate intra şi Armata, Poliţia, Presa, demnitarii, funcţionarii publici... în general cei care au avut şi studii superioare, munci deosebit de grele, "grupa 0 de muncă" etc. Aici probabil că ar putea fi incluşi şi cei care au avut contribuţii la case proprii de pensii şi în cazul ăsta nu ne interesează de unde-şi fac rost de banii de pensie.
8. "Pensia tip 8" va fi pentru parlamentari, miniştrii, diplomaţi, directori de foarte mari firme, cei cu studii aprofundate, specialişti, doctori în ştiinţe, vîrfurile din justiţie, medicină, servicii secrete, oameni cu realizări deosebite (medaliaţi, olimpici, inovatori, inventatori, sportivi sau alţi oameni care au dus faima ţării peste hotare etc.). Am ales să spun de iubiţii noştrii conducători, ca să aibă şi ei impresia că poporul ar fi de acord cu această propunere şi ar aproba-o... pentru cîţiva ani, că dup'aia o "corectează" următoarea generaţie... nu?
9. şi 10. vor fi pensii cu suplimentări stabilite în alte categorii pentru oamenii cu merite deosebite şi cu realizări extraordinare, speciale etc.
Astfel, fiecare om va şti cît va putea primi cînd va ieşi la pensie şi cît va avea - indiferent că se va pensiona mîine sau peste 50 de ani. În funcţie de vechimea sau realizările acumulate în timpul vieţii active, i se va înscrie în cartea de muncă (în momentul atingerii unui "barem minim") ce tip de pensie poate obţine în acel moment. A obţinut un doctorat, a reuşit să cîştige o olimpiadă internaţională, a realizat o invenţie deosebită, are 10, 20, 30 sau cîţi ani de muncă, are o anumită grupă de toxicitate etc, se califică pentru tipul 1, 2, ...10 de pensie pe care îl merită în/din acel moment şi aşa mai departe.În acest fel, şi vîrsta de pensionare poate fi mai "flexibilă", în sensul că unii oameni, chiar dacă sînt în cîmpul muncii 40-50 de ani, pot să nu facă nimic (adică se fac doar că muncesc), pe cînd alţii pot să "ardă" puternic şi să facă mult mai mult, în doar 10 ani şi să merite o pensie, pe care mulţi nu o pot merita nici în două vieţi de mimare a activităţii. Pe de altă parte, mulţi din cei ce se mai simt în stare, pot continua munca şi după ce au atins vîrsta legală de pensionare.
Tipul de pensie se poate menţiona în buletin (un adaos la serie sau în codul numeric personal, de exemplu) şi nu va mai fi nevoie de tot felul de dovezi, cupoane, adeverinţe etc. Desigur, în funcţie de tipul de pensie, vor fi - gradual - facilitate călătoriile CFR, compensaţii pentru căldură, hrană etc., etc. Dacă, desigur, va mai fi cazul.
Sună comunist? Păi, pensia, dragii mei, este un fel de chestiuţă preluată de la unii capitalişti şi perfecţionată/generalizată de iubiţii noştrii odioşi şi sinistrele lor soţii. Bun, desigur, la tot ce am spus eu mai sus există alternativa mult mai ieftină a vaccinului cu Alzheimer sau tratamentul anti-îmbătrînire cu cianuri şi acizi radicali liberi cu omega 3-clorhidric, sulfuric sau azotic, după gust. Vorba unui medic de la oncologie, care le recomanda pacienţilor, băi cu nămol de la Techirghiol. Cei care aveau putere să mai întrebe dacă este un tratament eficient, primeau răspunsul: "s-ar putea să fie eficient, dar ce este sigur, e că începi să te obişnuieşti cu pămîntul"...

Niciun comentariu: